Wegeburgery podbiły serca nie tylko osób unikających wszelkich produktów odzwierzęcych. Chętnie zajadają się nimi także wegetarianie oraz mięsożercy. W burgerowniach można natknąć się na mnóstwo oryginalnych wariantów takich kanapek, zachwycających bogactwem smaków i doskonałymi wartościami odżywczymi. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego albo urozmaicić codzienne obiady, wegańskie burgery to zawsze strzał w dziesiątkę. Sprawdź, jak się je przyrządza i z jakimi przekąskami najlepiej je schrupać!
Wegańskie burgery — co zamiast mięsa?
Kotlet to nieodłączna część klasycznego burgera. W wegańskich burgerach należy oczywiście użyć roślinnej alternatywy dla niego. Kotlety warzywne wykonuje się najczęściej z ciecierzycy, soczewicy, a niekiedy też z marchewki, batatów czy szpinaku. Popularnym dodatkiem do bazy pod ten element burgera są także kasze, szczególnie jaglana i gryczana.
Dla wzbogacenia smaku roślinnych kotletów można dodać do nich takie składniki jak oliwki albo czerwona lub czarna fasola. Nie zapomnij też o ulubionych przyprawach! Jeśli chcesz, możesz przygotować kotlet w wersji pikantnej, dodając do niego odrobinę siekanych papryczek chilli lub jalapeño.
Jakie składniki warto dodać do wegańskich burgerów?
Nie daj się zwieść pozorom — choć wszystkie wegańskie burgery bazują na warzywach, owocach i produktach zbożowych, mogą znacząco różnić się między sobą pod kątem smaku. Obecnie w wielu sklepach dostępne są roślinne wersje sera, majonezu czy sosów na bazie jogurtu. Dzięki nim przyrządzisz kanapkę łudząco podobną w smaku do jej klasycznych wersji. Jeśli masz ochotę na coś oryginalnego, możesz zdecydować się na przygotowanie burgera z grzybami lub z dodatkiem owoców (na przykład pokrojonych w talarki brzoskwiń). Ciekawy, słodko-pikantny smak uzyskasz z pomocą sosu chutney.
Poszukujesz inspiracji na wegańskie burgery? Znajdziesz je w lokalnych burgerowniach i food truckach! Dobrym pomysłem może być skosztowanie wegańskich kanapek dostępnych w ofertach tych lokali — w ten sposób uda Ci się odkryć wiele pysznych kombinacji. Takie burgery znajdziesz na przykład w ofercie sieci Pasibus. Do każdej kanapki dostępnej w lokalach tej marki możesz dobrać wegański kotlet i wiele roślinnych dodatków. Zajrzyj do oferty Pasibusa i poznaj najlepsze burgery Warszawa!
Jakie dodatki pasują do wegańskich burgerów?
Pyszny burger to nie wszystko — kanapka najlepiej smakuje w towarzystwie odpowiednio dobranych dodatków! W tej roli znakomicie sprawdzają się frytki, zwłaszcza chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Do podkreślenia ich smaku wykorzystaj szczyptę soli lub podawaj z dipem (na przykład z wegańskiego serka topionego). Frytki można przyrządzić z klasycznych ziemniaków lub z batatów — obie wersje są przepyszne!
Jeśli masz ochotę na coś mniej kalorycznego, burgery podawaj w towarzystwie ulubionej sałatki. Świetnie sprawdzą się tu na przykład kompozycje na bazie rukoli i roszponki. Kanapka może smakować dobrze również w połączeniu z nachosami. Zestaw je z pikantnym dipem lub guacamole, a uzyskasz pyszną kombinację w meksykańskim stylu!
- Zewnętrzny materiał partnerski