Świeże, odpowiednio dobrane i prawidłowo przyrządzone mięso to niezbędny element perfekcyjnego burgera. Jeśli danie ma rozpieścić twoje kubki smakowe, każdy jego składnik powinien być wysokiej jakości. Sprawdź, jak wybrać najlepsze mięso do burgerów!
Z jakiego mięsa można przygotować burgery?
Burgery przybyły do naszego kraju wraz z kulturą zachodnią. Choć większości z nas danie to może kojarzyć się ze Stanami Zjednoczonymi, prawdziwą ojczyzną burgerów są Niemcy, a dokładniej - Hamburg. To właśnie tam już w XV wieku przyrządzano kotlety z siekanej wołowiny, będące pierwowzorem znanych obecnie burgerów. Tradycyjne burgery do dziś powstają z mięsa wołowego. Jest miękkie, soczyste i dobrze reaguje na obróbkę termiczną - pod wpływem wysokiej temperatury nie traci swoich walorów smakowych. Wysokiej jakości wołowina wprost rozpływa się w ustach, co czyni ją idealnym towarzystwem do chrupiącej bułki i warzyw.
Klasyczne burgery należy przygotowywać z wołowiny, jednak często można spotkać także burgery z wieprzowiny lub z połączenia mięsa wołowego i wieprzowego. Ci, którzy nie gustują w wołowinie, mogą przyrządzić kotlety z kurczaka lub indyka. Coraz większą popularność zyskują także wege burgery wykonane wyłącznie ze składników roślinnych.
Wołowina na burgery – jak wybrać najlepszą?
Chcesz przyrządzić tradycyjnego, amerykańskiego burgera z wołowiną? Do przygotowania kotleta wybierz kawałki z wysokiej jakości tuszy wołowej. Możesz zdecydować się na udziec, antrykot, łopatkę czy rostbef. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie kilku rodzajów mięsa, aby kotlet zachował odpowiednią kruchość i delikatność. Zdaniem szefów kuchni najlepsze burgery to te przyrządzone z wołowiny zawierającej jakieś 20-30% tłuszczu. To właśnie tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku i odpowiada za odpowiednią strukturę mięsa. Nawet po obróbce w wysokiej temperaturze kotlet powinien być dostatecznie wilgotny i miękki w środku.
Jeśli masz ochotę na klasyczne wołowe burgery Kalisz to dobry kierunek! Odwiedź jeden z 30 lokali marki Pasibus, która słynie z rewelacyjnego street foodu przypominającego amerykańskie specjały. Burgery są przygotowywane z jakościowej 100% wołowiny o odpowiedniej zawartości tłuszczu. W Pasibusie mięso mieli się ręcznie na miejscu, dzięki czemu zawsze jest świeże i pyszne.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając mięso do burgerów?
Wołowinę do burgerów domowej roboty najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym lub bezpośrednio u rzeźnika. Zamiast gotowego mięsa mielonego wybierz wołowinę w kawałku, którą następnie zmielisz samodzielnie na średnich oczkach. Dzięki temu zachowasz walory smakowe mięsa, unikniesz nadmiernego przesuszenia i z łatwością uformujesz kotlety. Mięso powinno być świeże i poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu w umiarkowanej ilości. Aby mieć pewność, że kupujesz wołowinę najwyższej jakości, postaw na mięso ekologiczne, które pochodzi z chowu bez hormonów czy antybiotyków.
Jaka zatem powinna być wołowina do burgerów? Przede wszystkim świeża, pozyskana ze szlachetnych części tuszy o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Pamiętaj: jakość mięsa w największej mierze decyduje o smaku burgera!
- Zewnętrzny materiał partnerski