Imbir, oprócz tego, że jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, imbir jest również doskonałym źródłem kilku witamin i minerałów. Zawiera również przeciwutleniacze, które są znane ze swojej zdolności do pomocy w ochronie organizmu przed chorobami i zwiększaniu odporności. Imbir jest bogaty we flawonoidy, witaminę C i mangan, co czyni go idealnym domowym środkiem do radzenia sobie z wieloma różnymi dolegliwościami. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych imbiru i dlaczego powinieneś trzymać zapas w domu.
Co jest takiego specjalnego w imbirze?
Imbir to wieloletnia roślina o jadalnych kłączach, która jest szeroko uprawiana w klimacie tropikalnym. Jest on częstym składnikiem kuchni azjatyckiej. Żółto-pomarańczowy, włóknisty korzeń rośliny jest używany w kuchni i ma również zastosowanie lecznicze. W rzeczywistości imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Imbir ma również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które uważane są za zmniejszające ryzyko chorób i chroniące przed uszkodzeniami komórek.
Aktywny związek w imbirze, gingerol, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie. Imbir może mieć właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć ból stawów i stan zapalny związany z zapaleniem stawów. Może być również stosowany zewnętrznie, aby złagodzić bóle i zwichnięcia mięśni, skurcze i bóle stawów. Imbir ma również właściwości kojące, które sprawiają, że jest idealny do uspokojenia rozstroju żołądka lub nudności. Jest dobrze znany jako domowy środek na mdłości, zwłaszcza poranne mdłości w czasie ciąży.
Ochrona przed chorobami
Imbir jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy, które okazały się mieć właściwości przeciwzapalne i antyrakowe. Jest stosowany w ziołolecznictwie od tysięcy lat jako naturalny środek zapobiegający wielu chorobom. Może być stosowany jako środek leczniczy przy zapaleniu stawów, niestrawności i zgadze. Imbir znany jest z tego, że zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają dużo imbiru, mają niższe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów krwi w tętnicach. Wykazano, że imbir pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Badania wykazały, że imbir ma silne właściwości antyrakowe, które mogą zapobiegać wzrostowi guzów.
Imbir - dobry dla zdrowych oczu
Imbir jest niezwykle korzystny dla zdrowia oczu, ponieważ zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, witaminy C i zeaksantyny, które są korzystne dla zdrowia oczu. Imbir jest zalecany dla osób, które mają już zwyrodnienie siatkówki lub plamki żółtej. Jest również zalecany dla osób z zespołem suchego oka, aby pomóc zmniejszyć podrażnienie oczu. Imbir może być stosowany miejscowo do oczu, aby złagodzić objawy zmęczenia oczu, takie jak zaczerwienienie i podrażnienie. Może być również stosowany jako alternatywne leczenie, jeśli zdiagnozowano u Ciebie infekcję oka. Imbir może być również stosowany jako naturalny środek do leczenia różowego oka lub infekcji bakteryjnej. Powinien być stosowany tylko wtedy, gdy jest przepisany przez lekarza, i tylko przez ograniczony czas.
- Admin