Co musisz wiedzieć o właściwościach pokrzywyPokrzywa jest jedną z tych roślin, które większość ludzi rozpoznaje od najmłodszych lat. Wyróżnia się na polu lub gdziekolwiek indziej, gdzie rośnie, swoimi wysokimi łodygami, zielonymi liśćmi i małymi żółtymi kwiatami. Roślina ta rośnie w regionach o umiarkowanym klimacie na całym świecie i można ją znaleźć na łąkach, w lasach, wzdłuż strumieni i na obrzeżach lasów. Pokrzywa jest od dawna stosowana zarówno jako środek spożywczy, jak i leczniczy. Żądlące włoski rośliny są mechanizmem obronnym, który powstrzymuje zwierzęta przed zjedzeniem jej. Jednak ludzie wymyślili, jak jeść pokrzywę, nie dając się użądlić. Gdy dowiesz się więcej o tej roślinie, być może zechcesz wyhodować własną pokrzywę lub nawet częściej ją jeść!

Co to jest pokrzywa?

Pokrzywa, naukowo znana jako Urtica, jest pospolitą rośliną, która rośnie w umiarkowanych regionach na całym świecie. Żądlące włoski rośliny to mechanizm obronny, który powstrzymuje zwierzęta przed jej jedzeniem. Jednak ludzie wymyślili, jak jeść pokrzywę bez narażania się na użądlenia. Liście, pędy i korzenie pokrzywy są jadalne, a roślina ta może być również stosowana jako środek leczniczy.

Pokrzywa od dawna jest stosowana zarówno jako środek spożywczy, jak i leczniczy. Żądlące włoski rośliny to mechanizm obronny, który powstrzymuje zwierzęta przed jej zjedzeniem. Jednak ludzie wymyślili, jak jeść pokrzywę, nie dając się użądlić.

Odżywianie pokrzywy

Pokrzywa zawiera wiele składników odżywczych, w tym żelazo, witaminy B, C i E, magnez, mangan, cynk i aminokwasy. Liście młodych pokrzyw zawierają jeszcze więcej składników odżywczych niż dojrzałe rośliny.

Liście pokrzywy są bardzo dobrym źródłem białka i są bogate w minerały takie jak magnez, żelazo, wapń, potas i cynk. Zawierają również witaminę B2, B3 i B9 (foliany). Liście pokrzywy są również bogate w witaminę C, która jest ważna dla układu odpornościowego i pomaga w leczeniu. Zawiera również wysoki poziom żelaza i magnezu, które są ważne dla zdrowej krwi i dla regulacji ciśnienia krwi.